Hoe herken je asbest in wanden?

Binnenshuis komt asbest vaak voor. Bijvoorbeeld tegen buitenwanden, in CV-ruimtes of als tegellijm. Vind hieronder de meest voorkomende toepassingen van asbest binnen.

Binnenwanden

Het gaat hier vaak om harde asbesthoudende beplating in oude huizen waar geen spouwmuur is. Deze werden veel gebruikt voor 1980 toen spouwmuren nog niet standaard waren. Je komt ze ook vaak tegen bij (oude) boerderijen. Deze asbesthoudende beplating is moeilijk te herkennen omdat er vaak behang, verf of stuc overheen zit. De vuistregel is dus: ontbreekt de spouwmuur, is er harde beplating toegepast én is het gebouw van voor 1994? Dan is het vrijwel altijd asbest.

CV-ruimtes

In CV-ruimtes werd vaak zachte asbesthoudende beplating als brandwering gebruikt. Deze beplating is meestal aangebracht tegen het dak, bij de warmtepijp of op de deur. Deze asbesthoudende platen zijn zacht (zoals puimsteen) en zijn vaak ook een beetje buigzaam. Dit type zachte platen is eigenlijk alleen in binnenruimtes toegepast.

Tegellijm

Asbesthoudende tegellijm kom je vaak tegen in badkamers, keukens en wc’s. Kortom: overal waar tegels tegen de muren geplakt zijn. Deze tegellijm is vooral veel verwerkt in huizen van woningbouwcorporaties die voor 1994 zijn gebouwd. Met het blote oog is niet te zien of er asbest in de lijm zit. Man&Mach kan door een onafhankelijk laboratorium een verzamelmonster (4 samples) laten onderzoeken om uitsluitsel te geven.

Betonschuren

Bij veel boerderijen zijn betonschuren gebouwd. De betonpilaren hierin zijn vrijwel altijd aan elkaar gekit met asbesthoudende kit. Bij schade aan deze schuren moet vaak alles gesloopt worden, omdat door de kit al het beton als met asbest vervuild moet worden beschouwd.

 

Voorbeeldafbeeldingen

Meer informatie of een offerte voor asbestverwijdering aanvragen?